Prvi ginekološki pregled u trudnoći

02.02.2023by Fem Point

Prvi ginekološki pregled u trudnoći može za ženu biti zaista uzbudljiv! Na ovom će pregledu liječnik potvrditi vašu trudnoću te će tako započeti još jedno novo poglavlje vašeg života. Žene koje su prvi put trudne često ne znaju što očekivati na prvom pregledu, no čak i ako ste već rađale, nije na odmet da se podsjetite.

Stoga pažljivo pročitajte ovaj članak da saznate što vas čeka i kako se možete pripremiti za vaš prvi ginekološki pregled u trudnoći.

 

Kako izgleda i što uključuje prvi ginekološki pregled u trudnoći?

Prvi ginekološki pregled u trudnoći obično počinje generalnim pregledom vašeg zdravstvenog stanja i medicinske povijesti. U razgovoru s vama, ginekolog će vam uzeti anamnezu i pitati vas o prethodnim trudnoćama, bolestima, mogućim operacijama, kao i o lijekovima koje uzimate. 

Mjerenje tlaka, visine i težine također će se obaviti na početku pregleda. Izračunat će se vaš BMI, odnosno indeks tjelesne mase, i provjerit će se postojanje proteina u mokraći. 

Ukoliko se trudnoća potvrdi, liječnik će također razgovarati s vama o vašoj prehrani, tjelesnoj aktivnosti i svakodnevnim navikama tijekom trudnoće. Dobit ćete savjete o pravilnoj prehrani i vrstama tjelesne aktivnosti koje su prikladne tijekom trudnoće, te će vas upozoriti na bilo koje potencijalne rizike za zdravlje.

Na prvom ćete pregledu dobiti i službeni termin rađanja!

Konačno, liječnik će odgovoriti na sva pitanja o trudnoći i dati vam savjete o tome što možete očekivati ​​u sljedećim tjednima i mjesecima. Ako vas to već sad zanima, saznajte kako izgleda trudnoća po tjednima.

 

Pregledi i pretrage na prvom pregledu

Nakon uvodnog razgovora započinje ginekološki pregled, koji je bezbolan.

Vaš će ginekolog tijekom pregleda prvo koristiti spekule, metalne instrumente cjevastog oblika, kojima se rodnica blago rastvara. Vaš će liječnik tako imati bolji pregled nad stanjem u rodnici. Promatra se iscjedak te promjene na vratu maternice i vaginalnoj stijenci.

Slijedi pregled palpacijom. Kažiprstom i srednjim prstom u rodnici, a drugom rukom iznad stidne kosti, vaš će liječnik utvrditi veličinu i tvrdoću maternice. 

Ultrazvuk je sljedeća faza pregleda kojom se potvrđuje trudnoća, ali se mogu ustanoviti i potencijalne komplikacije. Ultrazvučni se pregled u ranoj trudnoći još uvijek obavlja transvaginalno (korištenjem senzora koji se umetne u vaginu).

Prvi ginekološki pregled u trudnoći može uključivati i uzimanje PAPA testa ukoliko isti niste napravili u posljednjih godinu dana. Kod rizičnih trudnoća, liječnik može odlučiti uzeti i cervikalne briseve (obriske vrata maternice) te učiniti testove na klamidiju, ureaplazmu, mikoplazmu i druge mikroorganizme.

Pored svega ovoga, vaš vas liječnik može uputiti i na detaljnije krvne pretrage kojima će se ustanoviti vaša krvna slika, krvna grupa i Rh-faktor, glukoza na tašte te razina željeza u krvi. Kod rizičnih se trudnoća mogu napraviti i testiranja na HIV, hepatitis B i C i slično.

Ukoliko imate Rh-negativnu krvnu grupu napravit će se testovi senzibilizacije. Kod trudnica kod kojih postoji indikacija, uplanirat će se i genetičko savjetovanje.

 

Što ginekolog može vidjeti na prvom pregledu u trudnoći?

Na ultrazvučnom pregledu, ginekolog može izmjeriti veličinu ploda i gestacijske vrećice. Time će potvrditi u kojem tjednu trudnoće se nalazite. Također, mogu se utvrditi otkucaji srca i broj plodova. Svega oko 2% spontanih trudnoća rezultira s više plodova, dok je kod potpomognute oplodnje taj postotak nešto veći.

Ovdje se također može utvrditi radi li se o izvanmaterničnoj trudnoći. Takvi se slučajevi smatraju hitnima i potrebno je provesti daljnju intervenciju kako bi se izbjegle ikakve opasnosti po život i zdravlje majke.

Liječnik ovim putem može primijetiti i postojanje hematoma, ciste ili utvrditi stanje krvarenja. 

 

Kada se naručiti na prvi pregled?

Ovo je jedno od najčešćih pitanja novopečenih trudnica.

S izostankom menstruacije i mogućom pojavom drugih simptoma rane trudnoće, najbolje je prvo u ljekarni kupiti test za trudnoću i uraditi ga kod kuće. Ukoliko test bude pozitivan, vrijeme je da nazovete svog ginekologa i zakažete svoj prvi pregled u trudnoći.

Takav se pregled najčešće radi u 7. ili 8. tjednu trudnoće.

Iznimno se prvi ginekološki pregled može uraditi i ranije, u 5. tjednu trudnoće, u sljedećim situacijama:

  • osjećate bolove i/ili krvarite
  • u prošlosti ste imali izvanmaterničnu trudnoću ili spontani pobačaj
  • zanijeli ste nekom od metoda potpomognute oplodnje
  • imate neredovite cikluse ili niste sigurni kad vam je bila zadnja menstruacija

U tom slučaju, svakako prilikom naručivanja to napomenite svom liječniku.

 

Kako se pripremiti za prvi pregled u trudnoći?

Da biste se pripremili za trudnički pregled, važno je isprazniti mokraćni mjehur. Ultrazvučni se pregled u početku još uvijek obavlja transvaginalno pa obucite odjeću u kojoj ćete se osjećati ugodno. Kasnije će biti važno da nosite odjeću koju možete lako ukloniti s trbuha.

 

Može li moj partner biti prisutan?

Naravno! Osim što prvi pogled na vaše buduće dijete može biti moćno iskustvo i za njega, on vam može biti pružiti dodatnu podršku.

 

Dogovorite termin za svoj prvi ginekološki pregled u trudnoći

Sad kad znate sve o prvom pregledu i u rukama držite pozitivan rezultat testa na trudnoću, vrijeme je da zakažete svoj termin. Ako ne znate gdje da se naručite, naš stručan tim u poliklinici FemPoint vam može pružiti svu podršku i tako vam olakšati početak ovog neizvjesnog putovanja koje se zove trudnoća.

Naručite se na pregled

Fem Point Poliklinika logo

Mi smo privatna specijalistička ginekološka ordinacija, čiji tim nastoji da svakoj pacijentici pružimo profesionalnu uslugu uz individualan i topao pristup.

Telefon
O Fem Point
Pravne informacije
Pronađite nas

Sveučilišna avenija 1
Rijeka

Pratite nas
Radno vrijeme

© Poliklinika Fem Point. Sva prava pridržana. Made by unbranded logo