Ginekološki pregled

Ginekološki pregled jedan je od najvažnijih pregleda u životu žene jer pomaže u otkrivanju svake neželjene promjene. Redovni preventivni ginekološki pregled barem jednom godišnje čuva vas i vaše zdravlje.

Što je ginekološki pregled?

To je pregled vanjskog i unutarnjeg genitala žene u svrhu procjene stanja genitalnog sustava, uvida u procese u zdjelici žene te procjene reproduktivnog zdravlja. Pregled se provodi kod spolno aktivnih žena kroz rodnicu, traje 10-15 min te je po svojoj naravi neugudan no nikako ne i bolan. Redovni posjet izabranom ginekologu i ginekološki pregled odražava osobnu brigu žene o vlastitom zdravlju i trebao bi biti obaveza svake žene.

Obrazac kod liječnika Poliklinika Fem Point
Ginekološki zahvat
Mali ginekološki zahvat Poliklinika Fem Point

Kada se javiti na pregled?

Prvi redovni ginekološki pregled trebao bi pratiti početak aktivnog spolnog života žene. Ukoliko ne postoji problem, redovni pregledi se kroz generativno razdoblje žene provode jednom godišnje, a u postmenopauzi i rjeđe. Preporuka je pregled obaviti u prvoj polovici ciklusa, po prestanku menstruacije. Najčešći razlozi ginekoloških pregleda izvan rutinskih kontrola su bol u zdjelici ili donjem dijelu trbuha te pojava nepravilnih krvarenja iz rodnice. Sumnja na trudnoću ili želja za planiranjem obitelji također su česti razlog javljanja ginekologu.

Što uključuje ginekološki pregled?

Pregled se sastoji od palpatornog bimanunualnog pregleda, inspekcije u spekulima i UTZ pregleda. Rutinski se pri ginekološkom pregledu provodi i PAPA test kao metoda probira na promjene epitela vrata maternice. Ultrazvučni dio pregleda provodi se kroz rodnicu (trans vaginalna sonografija- TVS) i pritom se procjenjuje izgled maternice, debljina sluznice maternice te oblik, veličine i karakteristike jajnika. Kod žena koje nisu stupile u spolne odnose ultrazvučni pregled se provodi kroz rektum. Mikrobiološki brisevi, određivanje spolnih hormona u krvi i druge pretrage nisu dio redovnog ginekološkog pregleda. Posjet ginekologu ne znači ujedno i ginekološki pregled!

Kontaktirajte nas

Telefon
mob. +385 95 351 2 351
tel. +385 51 627 694
E-mail
info@fempoint.eu

Rezervirajte termin

Obratite nam se sa punim povjerenjem i rezervirajte svoj termin za pregled.

Fem Point Poliklinika logo

Mi smo privatna specijalistička ginekološka ordinacija, čiji tim nastoji da svakoj pacijentici pružimo profesionalnu uslugu uz individualan i topao pristup.

Telefon
O Fem Point
Pravne informacije
Pronađite nas

Sveučilišna avenija 1
Rijeka

Pratite nas
Radno vrijeme

© Poliklinika Fem Point. Sva prava pridržana. Made by unbranded logo