Psihološko savjetovanje

Uz široku paletu ginekoloških i ostalih usluga pacijenticama pružamo i psihološko savjetovanje. Koja je povezanost ovih usluga? Kako nam je zapravo svima poznato, psihološke poteškoće vrlo često prate one tjelesne zbog kojih i posjećujemo liječnika, stoga i na psihološke poteškoće treba obratiti pozornost jer um i tijelo su povezani i utječu jedno na drugo.

Biste li se složili s tvrdnjom kako su naše tijelo i um neraskidivo povezani?

Iako intuitivno za većinu ljudi ova tvrdnja ima smisla, i dalje je u društvu uvriježena kartezijanska podjela čovjeka na tijelo i dušu. Descartes je zastupao tezu da je ljudsko tijelo mehanički stroj koji funkcionira po principima zakona fizike u koji, ni u jednom trenutku, nije uključen psihički element. Takav pristup čovjeku za rezultat ima pojedinačni pristup zdravlju, kroz dijelove njegova fizičkog tijela. Pristup ne toliko različit od načina na koji mehaničar rješava kvar na nekom stroju.

Zabrinuta žena Poliklinika Fem Point
psiholosko-savjetovanje
Zagrljaj prijateljica

Razvoj suvremenene medicine omogućio nam je istraživanje molekule DNA, međutim, u tom uzbudljivom pothvatu razumijevanja funkcioniranja ˝mikrosvijeta˝, kao da se izgubila iz fokusa ona šira, cjelovita slika funkcioniranja čovjeka. Ipak, neki su neuroznanstvenici, uz najnovija tehnološka dostignuća, odlučili izazvati ovakvu podjelu tijela i uma te im je upravo suvremena medicina omogućila da istražuju molekularne temelje emocija. Takva su istraživanja potvrdila da su molekule emocija u neraskidivoj vezi sa čovjekovom fiziologijom i da kemijske tvari u tijelima čine informacijsku mrežu koja povezuje um i tijelo.

Stoga danas ipak sve bolje razumijemo i uvažavamo činjenicu da je za najefikasnije rezultate u liječenju čovjeka ključno uvažavanje njegove psihofizičke cjelovitosti. Još je Hipokrat, “otac znanstvene medicine”, zastupao tezu da “najprije treba liječiti dušu, a tek onda tijelo”, da bolesniku treba“ponuditi najprije riječ, a tek nakon toga i lijek”.

Holistički pristup zdravlju

Holistički pristup ljudskom zdravlju filozofija je koja uzima u obzir cjelinu, a ne samo pojedine dijelove čovjeka. Takav pristup zdravlju ljudski organizam prestaje tretrirati kao mehanizam složen od zasebnih, nezavisnih dijelova, već ga tretira kao kompleksnu međuzavisnu cjelinu, sistem u kojem promjena na jednom njegovom dijelu izaziva promjenu u čitavom sistemu.

Holistički pristup zdravlju temelji se na principu lječenja ne bolesti, simptoma, odnosno pojedinog organa, već čovjeka u svojoj cjelovitosti, uvažavajući povezanost fizičkog i psihičkog zdravlja. Ovakav pristup daje nam više mogućnosti; rješavanju određene tegobe možemo pristupiti iz više kutova i na više različitih načina. Za efikasnost ovakvoga pristupa nužna je stoga suradnja stručnjaka iz područja medicine i psihološkog zdravlja.

Fem Point pristup pacijenticama

Poliklinika Fem Point nastala je iz ideje personaliziranog pristupa ženskom zdravlju i zdravlju nerođenog djeteta, iz želje da svakoj pacijentici pruža profesionalnu uslugu uz individualan i topao pristup. Uvažavanjem psihološkog aspekta ženskog zdravlja, uključivanjem stručnjaka iz područja mentalnog zdravlja u svoj tim, Poliklinika Fem Point potvrđuje predanost holističkom pristupu

Stručni tim Fem Point-a u obzir uzima cjelokupno tjelesno i mentalno zdravlje te čimbenike životnog stila pacijentica, kako bi kroz individualizirani pristup omogućio sveobuhvatnu pomoć u rješavanju različitih tegoba pacijentica. Uz široku paletu zdravstvenih usluga iz ginekologije, porodništva i estetske medicine, pacijenticama je na raspolaganju i psihološko savjetovanje, usluga čiji je cilj prepoznavanje i tretman različitih psiholoških poteškoća koje vrlo često prate tjelesne poteškoće radi kojih se obraćamo liječniku.

Psihološko savjetovanje i psihoterapija

Psihološko savjetovanje i psihoterapija pomažu u savladavanju različitih emocionalnih i fizičkih poteškoća, primjerice depresivnih i anksioznih simptoma i stanja, osjećaja nesigurnosti, bespomoćnosti, kod proživljene traume, kod poteškoća u partnerskim i obiteljskim odnosima, u području seksualnosti, roditeljstva, psihofizičkih poteškoća vezanih uz trudnoću, problema neplodnosti, problema s menstrualnim ciklusom, menopauzom i slično.

U suradničkom odnosu s terapeutom, kroz odnos povjerenja, možemo učiti efikasn(ij)e načine suočavanja sa stresom, otkrivati nove načine komunikacije koje će dovesti do većeg zadovoljstva odnosima koji su nam važni te stvarati nove, kreativne odgovore na različite životne poteškoće.

Kontaktirajte nas

Telefon
mob. +385 95 351 2 351
tel. +385 51 627 694
E-mail
info@fempoint.eu

Rezervirajte termin

Obratite nam se sa punim povjerenjem i rezervirajte svoj termin za pregled.

Fem Point Poliklinika logo

Mi smo privatna specijalistička ginekološka ordinacija, čiji tim nastoji da svakoj pacijentici pružimo profesionalnu uslugu uz individualan i topao pristup.

Telefon
O Fem Point
Pravne informacije
Pronađite nas

Sveučilišna avenija 1
Rijeka

Pratite nas
Radno vrijeme

© Poliklinika Fem Point. Sva prava pridržana. Made by unbranded logo