Životne navike u trudnoći

Što je normalno, što ne, kako se hraniti, kako se ponašati, moram li mirovati, smijem li raditi, koliko i do kada? Sve su to normalna pitanja u trudnoći koja se svakoj trudnici roje po glavi. Za sve nedoumice obratite nam se bez ustručavanja.

Koliko se kilograma smatra normalno dobiti u trudnoći?

Idealni prirast tjelesne mase u jednoplodnoj trudnoći do termina poroda je oko +16kg. Dinamika prirasta tjelesne mase nije ista na početku i na kraju trudnoće te je najveća u zadnjem tromjesečju. Prirast tjelesne mase ovisi o energetskom unosu trudnice ali i o tjelesnoj aktivnosti, što treba uzeti u obzir kod trudnica koje miruju. Novija razmišljanja u praćenju trudnoće stavljaju naglasak na indeks tjelesne mase umjesto na prirast tjelesne mase. Pri prvoj posjeti ginekologu, trudnici bi trebalo odrediti indeks tjelesne mase te u slučaju povišenog ili niskog indeksa tjelesne mase odrediti stroži režim nadzora tijekom trudnoće uz odgovarajuće dijetetske mjere. Trudnice s urednim indeksom tjelesne mase imaju mali rizik razvoja komplikacija poveznih s pothranjenosti i pretilosti te u pravilu ne premašuju očekivani prirast tjelesne mase do termina poroda.

Žena stoji na vagi
Trudnica drži jabuku
Trudnica vježba u teretani

Moram li zaista strogo mirovati u trudnoći?

Strogo mirovanje u trudnoći je jedna od najčešće propisanih mjera od strane ginekologa. Takozvano “čuvanje trudnoće” je nažalost najčešće potpuno besmislena mjera koja nema znanstveno uporište te u konačnici povećava rizik za prekomjerni prirast tjelesne mase, venske tromboze u trudnoći te umanjuje kvalitetu života žene tijekom trudnoće. Situacije u trudnoći, gdje propisana mjera strogog mirovanja ima smisla su rijetke i ginekolog bi pritom trebao objasniti trudnici što zapravo strogo mirovanje podrazumjeva, koliko se očekuje trajanje mjere mirovanja i s kojim ciljem.

Do kada smijem raditi ako sam trudna?

Ukoliko trudnica na poslu nije izložena nepovoljnim mehaničkim, fizikalnim i kemijskim utjecajima, može raditi koliko želi, odnosno koliko joj zakon dozvoljava (do 28 dana prije termina poroda). Ukoliko postoje potencijalno štetni utjecaji na poslu (npr- rad na visini, rad pri niskim temperaturama, uvjetima onečišćenja, buke i vibracija ili sl.) trudnica može od poslodavca tražiti preraspodjelu na sigurnije radno mjesto ili tražiti dopust trudne radnice. Nastavak rada, u skladu s adekvatnim uvjetima rada i tjelesnim potrebama u trudnoći, bitan je čimbenik u održanju psihofizičke kondicije tijekom trudnoće i nema štetnog učinka na sam ishod trudnoće. Bolovanje radi komplikacija u trudnoći treba potkrijepiti medicinskim razlogom.

Kontaktirajte nas

Telefon
mob. +385 95 351 2 351
tel. +385 51 627 694
E-mail
info@fempoint.eu

Rezervirajte termin

Obratite nam se sa punim povjerenjem i rezervirajte svoj termin za pregled.

Fem Point Poliklinika logo

Mi smo privatna specijalistička ginekološka ordinacija, čiji tim nastoji da svakoj pacijentici pružimo profesionalnu uslugu uz individualan i topao pristup.

Telefon
O Fem Point
Pravne informacije
Pronađite nas

Sveučilišna avenija 1
Rijeka

Pratite nas
Radno vrijeme

© Poliklinika Fem Point. Sva prava pridržana. Made by unbranded logo