Planiranje obitelji

Danas su dostupne razne metode zaštite od neželjene trudnoće koje se međusobno razlikuju po načinu primjene, razini sigurnosti koju pružaju a odabir ovisi o željama i potrebama žene.

Koja metoda planiranja obitelji je najbolja?

Statistički gledano, najbolju zaštitu od neželjene trudnoće pružaju oralni hormonski pripravci i intrauterina sredstva (spirala). No “najbolje” sredstvo za Vas je ono koje Vam osobno najviše odgovara prema učinkovitosti, sigurnosti, načinu primjene i Vašim osobnim stavovima. Idealna metoda planiranja obitelji još uvijek ne postoji i odabir zaštite od neželjenog začeća je individualan i prilagođen svakoj korisnici.

Žena pije tablete sjedeći u boravku
Kontracepcijska pilula Poliklinika Fem Point
Plavi kondom Poliklinika Fem Point

Što je spirala?

Spirala je zastarjeli, no još uvijek široko raširen pojam pod kojem se podrazumjeva postavljanje unutarmaterničnog uloška u svrhu zaštite od neželjene trudnoće. Uložak se postavlja za vrijeme menstruacije, pri ginekološkom pregledu, kroz kanal vrata maternice. Danas su u uporabi dvije vrste unutarmaterničnih uložaka: nemedicirani bakreninulošci (IUD- intra uterine device) te medicirani ulošci (IUS- intra uterine system) koji sadrže mali rezervoar iz kojeg se postupno otpuštaju hormoni te djeluju lokalno na sluznicu maternice. Unutarmaternični ulošci su sredstva koja pružaju visoki stupanj zaštite od neželjenih trudnoća i pritom ne blokiraju ovulaciju.

Koja je štetnost sredstava protiv neželjene trudnoće?

Iako se u medijima uvelike govorilo o štetnosti oralnih hormonskih postupaka, radi se zapravo o lijekovima niskog potencijalnog rizika po zdravlje žene. Statistički gledano veći rizik za zdravlje žene predstavlja trudnoća od uporabe samih sredstava protiv neželjene trudnoće. Podatak o prethodnim trombotskim incidentima, povišeni krvni tlak, pušenje i povišen indeks tjelesne mase samo su neki od čindbenika koje treba uzeti u obzir pri odabiru sredstva da bi se potencijalni rizik sveo na minimum. Iskrenost korisnice te individualni pristup korisnici u odabiru adekvatnog postupka jamac su sigurnosti u korištenju.

Kontaktirajte nas

Telefon
mob. +385 95 351 2 351
tel. +385 51 627 694
E-mail
info@fempoint.eu

Rezervirajte termin

Obratite nam se sa punim povjerenjem i rezervirajte svoj termin za pregled.

Fem Point Poliklinika logo

Mi smo privatna specijalistička ginekološka ordinacija, čiji tim nastoji da svakoj pacijentici pružimo profesionalnu uslugu uz individualan i topao pristup.

Telefon
O Fem Point
Pravne informacije
Pronađite nas

Sveučilišna avenija 1
Rijeka

Pratite nas
Radno vrijeme

© Poliklinika Fem Point. Sva prava pridržana. Made by unbranded logo