Sterilitet i hormonski nadomjesno liječenje

Neplodnost je nemogućnost ostvarivanja trudnoće čiji uzrok podjednako nose i žene i muškarci a ponekad je nepoznat. Zahvaljujući razvoju moderne medicine i terapijskih metoda, neplodnost je izlječiva.

Što je sterilitet i kada potražiti pomoć?

Sterilitet ili neplodnost je nemogućnost ostvarivanja trudnoće. O primarnog sterilitetu govorimo kada niti nakon godinu dana redovnih, nezaštićenih odnosa ne dolazi do trudnoće, odnosno o sekundarnom sterilitetu ukoliko trudnoće nema u istom periodu, no žena je prethodno tijekom života bar jednom bila trudna. Ova činjenica se odnosi na mlađe od 35 godina. Iznad 35. godine života, već nakon 6 mjeseci neuspjeha, bračni par se smatra neplodnim. Razlikujemo muški i ženski uzrok steriliteta te onaj nepoznatog uzroka. Često je uzrok neplodnosti kombiniran (30%). Svaki bi par, ukoliko po definiciji pati od primarne ili sekundarne neplodnosti, trebao započeti obradu i liječenje što prije.

Što podrazumijeva obradu neplodnosti?

Za ostvarivanje trudnoće potrebna su tri čimbenika: ovulacija, prohodnost jajovoda i uredna kvaliteta sjemena. Obrada para koji pati od neplodnosti provodi se kroz pretrage koje te čimbenike i analiziraju: određivanje hormona u krvi, testovi prohodnosti jajovoda, spermiogram i sl. Svaka pretraga ima za cilj isključiti određeni uzrok. Ginekološki pregled i iscrpna anamneza oba partnera osnova su i početak svake obrade neplodnosti. Dodatne pretrage i sam odabir načina liječenja neplodnosti ovisi o uzroku steriliteta i dobi.

Koje su prednosti hormonskog nadomjestnog liječenja?

Menopauza je posljednja menstruacija u životu žene i označava kraj reproduktivnog razdoblja. Ona označava i početak jednog novog životnog razdoblja, obilježenog promjenama koje nastaju uslijed pada razina spolnih hormona u krvi. Uvođenje hormonskog nadomjesnog liječenja ima za cilj ublažiti klimakterične tegobe, odgoditi njihov nastup te dugoročno smanjiti rizike nastanka osteoporoze, kardiovaskularnih bolesti te u cijelosti poboljšati kvalitetu života žene u postmenopauzi. Vrstu i način uzimanja te duljinu terapije određuje ginekolog individualno svakoj pacijentici u skladu s njezinim željama i potrebama.

Kontaktirajte nas

Telefon
mob. +385 95 351 2 351
tel. +385 51 627 694
E-mail
info@fempoint.eu

Rezervirajte termin

Obratite nam se sa punim povjerenjem i rezervirajte svoj termin za pregled.

Fem Point Poliklinika logo

Mi smo privatna specijalistička ginekološka ordinacija, čiji tim nastoji da svakoj pacijentici pružimo profesionalnu uslugu uz individualan i topao pristup.

Telefon
O Fem Point
Pravne informacije
Pronađite nas

Sveučilišna avenija 1
Rijeka

Pratite nas
Radno vrijeme

© 2022 Poliklinika Fem Point. Sva prava pridržana. Web design by unbranded