Početna trudnoća

Utvrđivanje trudnoće možete napraviti kućnim testom za trudnoću koji su točni 99%. Nakon kućnog testa, trudnoća se potvrđuje kod ginekologa ginekološkim pregledom te ultrazvukom.

Da li je opasno krvarenje iz rodnice na početku trudnoće?

Oko 30% svih trudnica primjeti krv iz rodnice u prvom tromjesečju trudnoće. Većina njih prebrodi to krvarenje i uredno nastavi s trudnoćom. Svako krvarenje u toj fazi trudnoće se naziva prijetećim pobačajem iako to ne mora biti. Krvarenje može varirati intenzitetom od obilnog do u tragovima te može biti praćeno i bolovima. Neovisno da li je prethodno trudnoća, pregledom ginekologa potvrđena kao uredna, svaka pojava krvarenja razlog je za ponovni pregled. Kako su uzroci krvarenja brojni, tek se pregledom ginekologa može utvrditi postoji li rizik gubitka trudnoće. Ponašanje i životne navike trudnice u pravilu ne mogu dovesti do pojave krvarenja.

Ultrazvučni pregled trudnoće u Poliklinici Fem Point
Testovi za trudnoću i snimke ultrazvuka
Trudnica iznad trbuha drži sliku sa ultrazvuka-1536x1024

Kada se i kako može utvrditi trudnoća?

Trudnoća se može utvrditi komercijalnim testovima iz urina žene već i nekoliko dana prije izostanka očekivane menstruacije. Testovi registriraju niske razine hormona koje proizvodi posteljica i koji se izlučuju iz organizma trudnice mokraćom. Trajanje trudnoće se uvijek računa u tjednima, počevši od prvog dana zadnjeg menstruacijskog krvarenja, te je prema tome moguće dokazati trudnoću najranije oko 4. tjedna trudnoće. UTZ pregledom trudnoća se može potvrditi oko 6. tjedna trudnoće, a pregled bi svakako trebalo učiniti do 8. tjedna. Mučnina i tjelesne promjene u trudnoći uz izostanak mjesečnice nesiguran su znak trudnoće te bi u tom slučaju trudnoću trebalo dokazati ili isključiti urinskim testom na trudnoću.

Što je to patološka trudnoća?

Pozitivan test na trudnoću no bez ultrazvučnog dokaza urednog razvoja trudnoće u maternici naziva se patološkom trudnoćom. Brojni su mogući uzroci patološke trudnoće, no najčešće se uzrok ne može otkriti. Primjeri ovakvog poremećaja su trudnoća koja se ne razvija normalno, koja je stala s razvojem ili ona kod koje do razvoja trudnoće nikad nije ni došlo te trudnoća izvan šupljine maternice. Ova stanja predstavljaju potencijalnu opasnost za zdravlje žene te se takva trudnoća mora dovršiti. Većina takvih stanja rješava se ambulantno ili kiruški te dugoročno u pravilu nema posljedica na zdravlje žene.

Kontaktirajte nas

Telefon
mob. +385 95 351 2 351
tel. +385 51 627 694
E-mail
info@fempoint.eu

Rezervirajte termin

Obratite nam se sa punim povjerenjem i rezervirajte svoj termin za pregled.

Fem Point Poliklinika logo

Mi smo privatna specijalistička ginekološka ordinacija, čiji tim nastoji da svakoj pacijentici pružimo profesionalnu uslugu uz individualan i topao pristup.

Telefon
O Fem Point
Pravne informacije
Pronađite nas

Sveučilišna avenija 1
Rijeka

Pratite nas
Radno vrijeme

© Poliklinika Fem Point. Sva prava pridržana. Made by unbranded logo