Bolna menstruacija (dismenoreja)

10.02.2023by Fem Point

Bolna menstruacija je, nažalost, česta pojava koja muči brojne žene, a procjenjuje se da zahvaća između 45% do 95% žena koje menstruiraju. Upravo je zbog takve učestalosti mnoge žene smatraju normalnim dijelom ciklusa i nečim s čim se jednostavno moraju nositi. No to ne mora biti tako!

Ako su vaši mjesečni bolovi toliko jaki da tih nekoliko dana ne možete preživjeti bez “šake” tableta i prisiljene ste izostajati s posla ili nastave – vrijeme je da potražite liječničku pomoć. No čak i ako su vaši bolovi izdržljivi, vrijedi zatražiti savjet liječnika.

Nastavite čitati da saznate više o uzrocima, simptomima i načinu liječenja bolnih menstruacija.

 

Kako izgleda bolna menstruacija?

Bolna menstruacija, ili dismenoreja, često se opisuje kao grčevita ili probadajuća bol u donjem dijelu trbuha, koja se može proširiti na donji dio leđa i donji dio bedara. Bolovi se mogu početi javljati nekoliko dana prije menstruacije i obično traju tijekom prva 2-3 dana menstrualnog ciklusa.

Bol može biti različitog intenziteta, od umjerene do jake i neugodne. Intenzitet je u pravilu najjači prvi ili drugi dan menstruacije. Ponekad se javljaju i drugi simptomi poput mučnine, glavobolje, proljeva, vrtoglavice, povraćanja, nesanice ili osipa. Kod nekih žena, dismenoreji može prethoditi i PMS.

Primarna vs. sekundarna dismenoreja

Primarna dismenoreja je bolno grčenje maternice usko vezano uz pojavu mjesečnog krvarenja. Najčešće se javlja već u adolescenciji te drugi ginekološki problemi nisu prisutni. To je bol koja nastupa isključivo prije samog krvarenja ili s njegovim početkom i ponavlja se iz mjeseca u mjesec. U tom je smislu primarna dismenoreja pouzdana, odnosno, ona ima svoj obrazac pojavljivanja te ju žena u pravilu može predvidjeti.

Sekundarna dismenoreja posljedica je neke druge ginekološke bolesti, a najčešće se radi o miomima na maternici, endometriozi, adenomiozi ili zdjeličnoj upalnoj bolesti. Iako po simptomima može biti slična primarnoj dismenoreji, postoji nekoliko glavnih razlika:

 • bolovi nisu vezani isključivo uz menstruaciju
 • bolna menstruacija se pojavila kasnije u životu, a ne nedugo nakon menarhe
 • postoje i drugi simptomi netipični za primarnu dismenoreju, poput krvarenja usred ciklusa

Vaš će liječnik odrediti o kojem se tipu kod vas radi. Kod sekundarne je dismenoreje svakako nužno liječiti uzrok kako bi se bolovi smanjili.

 

Zašto se bolne menstruacije javljaju?

Iako neugodna, u većini se slučajeva radi o primarnoj dismenoreji koja nije povezana s težim bolestima. U ovom je slučaju bol posljedica prirodnih fizioloških procesa.

U drugom dijelu menstrualnog ciklusa, endometrij maternice se zadebljava u pripremi za potencijalnu trudnoću. Kad ona izostane, a nedugo prije same menstruacije događaju se hormonalne promjene zbog kojih se krvne žile endometrija počinju stezati, odnosno kontrahirati te se dotok krvi u taj dio maternice postupno prekida. Stanice endometrija počinju propadati, a endometrij se počinje ljuštiti – to je početak vaše menstruacije.

Postoje dvije vodeće teorije o tome zašto se javljaju bolovi. Prva kaže da se prilikom propadanja endometrija oslobađaju velike količine prostaglandina, spoja koji uzrokuje bolno grčenje maternice. Druga je teorija da tvari nastale iz propalog endometrija podražuju živčane završetke i tako izazivaju bol. 

Kod sekundarne dismenoreje koja se javlja u manjem postotku žena, različiti faktori mogu uzrokovati bolna krvarenja, uključujući:

 • hormonalne promjene
 • endometriozu
 • fibroidne tumore
 • infekcije
 • ciste 
 • adhezije u trbušnoj šupljini
 • spolno prenosive bolesti
 • upalnu bolest zdjelice

Bolovi također mogu biti povezani s prekomjernom kontrakcijom maternice, što može biti uzrokovano stresom, lošom prehranom ili nedostatkom fizičke aktivnosti

 

Rizični faktori za pojavu dismenoreje

Neke su žene pod povećanim rizikom od pojave bolnih menstruacija.

Žene mlađe životne dobi (mlađe od 30), one koje taj problem imaju u obitelji, pušačice te žene koje nisu rađale imaju najveći faktor rizika za pojavu dismenoreje.

Pored toga, u riziku su i žene koje imaju obilna krvarenja i nepravilne cikluse te žene koje su svoju prvu mjesečnicu dobile s jedanaest godina ili ranije. S pojavom dismenoreje povezani su i: pretilost, depresija, anksioznost, doživljeno seksualno zlostavljanje te nezdrava prehrana.

 

Kako olakšati menstrualnu bol?

Liječenje primarne dismenoreje je usredotočeno na ublažavanje simptoma, dok je kod sekundarne dismenoreje, pored davanja simptomatske terapije, nužno liječiti i uzrok boli.

Lijekovi protiv bolova najčešće se koriste u ublažavanju simptoma. Liječnici najčešće preporučuju nesteroidne antireumatike (NSAR) kao što su naproksen ili ibuprofen. Ipak, ako imate problema s jetrom, bubrezima, želucem ili zgrušavanjem krvi, ti se lijekovi ne preporučaju. Umjesto toga, bolji će izbor, iako nešto manje učinkovit, vjerojatno biti paracetamol. Također, treba misliti i na druge lijekove koje možda uzimate. Stoga je najbolje da za savjet pitate svog liječnika – on će vam prepisati najbolji lijek za vaše zdravstveno stanje koji neće ometati djelovanje drugih lijekova.

Prvu tabletu uzmite čim osjetite prvu bol. Krenite s manjom dozom pa ukoliko vam to nije dovoljno idući put uzmite veću dozu. Pažljivo pročitajte uputu o lijeku ili pratite savjet liječnika kako biste bili sigurni da tablete uzimate pravilno. Tako ćete održati dovoljnu koncentraciju analgetika u tijelu i osigurati najbolje djelovanje.

Imajte na umu da učestala upotreba NSAR lijekova može s vremenom dovesti do određenih zdravstvenih problema, stoga pripazite na prekomjerno doziranje.

Za žene koje još ne razmišljaju o trudnoći, hormonalna kontracepcija može biti učinkovito rješenje. U tu se svrhu najčešće prepisuju kontracepcijske pilule ili spirala. 

 

Prirodna rješenja

Želite li na prirodan način umanjiti svoje mjesečne bolove, počnite redovito vježbati!

To je najučinkovitija prirodna metoda koju potvrđuju i znanstvena istraživanja. Vježbajte barem 3 puta tjedno po 45 minuta. Kombinirajte aerobne vježbe i vježbe visokog intenziteta za najbolje rezultate. Plivanje, bicikliranje, trčanje, joga i trening snage – sve su to sjajne aktivnosti koje će vam pomoći uljepšati one dane u mjesecu.

Bolove si možete olakšati i primjenom topline na trbuh. Tople kupke, grijane deke i termofori mogu biti gotovo jednako učinkoviti kao i tablete protiv bolova. Nažalost, ovu je metodu teško primijeniti ako niste kod kuće.

Postoje i neke prirodne metode olakšavanja boli za koje neke žene tvrde da su im donijele olakšanje, ali za koje ne postoje znanstveni dokazi o učinkovitosti. Tu ubrajamo akupunkturu, akupresuru, psihoterapiju, kao i prehranu temeljenu na biljnim namirnicama.

Ne treba zanemariti ni stvaranje zdravih navika, zdraviju prehranu i dovoljno sna, sve će vam to pomoći smanjiti stres i poboljšati generalno zdravstveno stanje. A tako možda pronađete i olakšanje u vašim menstrualnim bolovima.

 

Kada da se javite liječniku?

Ako se vaša menstrualna bol s vremenom pogoršala ili promijenila karakter, ako vas ometa u svakodnevnom životu ili je jednostavno neizdrživa – naručite se na ginekološki pregled. No situacija ne mora biti ekstremna da biste potražili pomoć. Vaš će liječnik znati postaviti primjerenu dijagnozu ili vas poslati na dodatne pretrage ukoliko je potrebno.

Fem Point Poliklinika logo

Mi smo privatna specijalistička ginekološka ordinacija, čiji tim nastoji da svakoj pacijentici pružimo profesionalnu uslugu uz individualan i topao pristup.

Telefon
O Fem Point
Pravne informacije
Pronađite nas

Sveučilišna avenija 1
Rijeka

Pratite nas
Radno vrijeme

© Poliklinika Fem Point. Sva prava pridržana. Made by unbranded logo