PMS ili rana trudnoća: kako znati o čemu je riječ?

06.01.2023by Fem Point

Sumnjate na trudnoću? Svega nekoliko dana vas dijeli od vaše menstruacije, pojedine simptome osjećate, no niste sigurni da li je u pitanju PMS ili rana trudnoća. To je neizvjesnost koju poznaje gotovo svaka žena. Znakovi rane trudnoće vrlo često nalikuju na simptome PMS-a. Zbog toga neke žene na njih često odmahnu rukom, dok bi one koje trudnoću željno iščekuju simptome PMS-a mogle pripisati trudnoći i na kraju se razočarati.

Prije svega, važno je znati: simptomi rane trudnoće razlikuju se od žene do žene. U jačini, obliku i učestalosti. Čak i ista žena može imati drugačije iskustvo od trudnoće do trudnoće. Dakle, ako je vaša prijateljica ili majka osjećala mučninu ili umor, ne znači da će tako biti i vama.

Ipak, većina žena osjeti barem neke simptome. U ovom ćemo blogu detaljno objasniti svaki simptom kako biste lakše otkrile prolazite li kroz PMS ili ranu trudnoću.

 

Kad mogu osjetiti prve simptome trudnoće?

Prvi će se znakovi trudnoće kod većine žena javiti između 5. i 8. tjedna trudnoće. Budući da je u praksi vrlo teško odrediti točan datum začeća, prvi tjedan trudnoće se službeno računa od prvog dana vaše posljednje menstruacije. To znači da 5. tjedan trudnoće, u pravilu, dolazi oko tjedan dana nakon što ste trebali dobiti menstruaciju.

No, još je jednu stvar važno znati.

Putovanje oplođene jajne stanice do maternice, gdje se implantira u njenu stijenku, traje 6 do 10 dana. Tek nakon toga počinje proizvodnja beta hCG hormona te porast progesterona – hormona odgovornog za simptome trudnoće. Upravo se zato prvi znakovi trudnoće nikako ne mogu pojaviti prije implantacije, a osobito ne odmah nakon začeća.

Dakle, najraniji trenutak u kom možete početi osjećati simptome trudnoće je desetak dana nakon oplodnje. 

Međutim, svaka je žena drugačija, kao i njihovi menstrualni ciklusi. Zbog toga je moguće da neke žene osjete prve simptome i prije nego što im izostane menstruacija. Većina će žena, ipak, prve simptome trudnoće osjetiti tek nakon izostanka menstruacije. I to je sasvim normalno – izostanak znakova trudnoće tako rano vas ne treba brinuti.

1) Izostanak menstruacije

Ovo će za mnoge žene biti prvi znak rane trudnoće.

Vaša se maternica svaki mjesec iznova priprema za primitak oplođene jajne stanice. Njena se stijenka pritom zadebljava i puni krvlju kako bi mogla podržati novi život. Kad oplodnja izostane, počinje ljuštenje stijenke maternice, a suvišno se tkivo iz tijela izbacuje putem menstruacije.

Jednom kad ipak dođe do začeća, oplođena jajna stanica se implantira u stijenku maternice te nema više potrebe za tim procesom i – menstruacija izostaje!

Mjesečnica može kasniti i zbog mnogih drugih razloga: stresa, hormonalnog disbalansa, intenzivne tjelovježbe ili zdravstvenih stanja poput policističnih jajnika.

U svakom slučaju, ako vam menstruacija kasni već nekoliko dana, to je dobar trenutak da kupite test za trudnoću.

2) Osjetljive i bolne grudi

Mnoge će žene otprilike tjedan dana prije menstruacije primijetiti da su im grudi postale nekako teške, osjetljive i bolne. U slučaju PMS-a, ovaj simptom obično traje svega nekoliko dana. Povlači se s dolaskom menstruacije.

Sličan je osjećaj i u slučaju trudnoće. Ipak, ovdje i bradavice mogu biti znatno osjetljivije, a neke će poprimiti i nešto tamniju nijansu. Možete imati osjećaj kao da su vam cijele grudi natečene.

 

3) Osjetljivost na mirise

Osjetljivost na mirise jedan je od najčešćih simptoma u prvim mjesecima trudnoće, a razlog se krije u hormonalnim promjenama. Miris hrane, cigareta ili alkohola može biti osobito problematičan. Iz ovoga se lako razvije i odbojnost prema hrani. Čak i onoj koju ste prije voljeli!

U PMS-u žene u pravilu nemaju problema s mirisima. Također, češće osjećaju žudnju za određenom hranom, a ne toliko odbojnost.

4) Mučnina

Većini trudnica mučnina kreće tek krajem drugog mjeseca trudnoće, no pojedine žene ju mogu iskusiti i ranije. Mučnina se često javlja, a može biti praćena i povraćanjem. Uvriježeno je mišljenje da se javlja najviše u jutarnjim satima, no u praksi može biti prisutna u bilo kojem dijelu dana.

Iako mnoge žene mogu iskusiti blage probavne simptome ili težinu u želucu tijekom PMS-a, mučnina, a osobito povraćanje, nisu uobičajen simptom.

5) Blagi grčevi u trbuhu

Blagi grčevi u donjem dijelu trbuha, a ponekad i u leđima, normalna su pojava u ranim fazama trudnoće. Ovo je vrijeme brojnih promjena u vašem tijelu, kako hormonskih tako i fizioloških. Trudnoća zahtijeva povećan dotok krvi u maternicu, a i sama maternica počinje rasti. To može uzrokovati grčeve.

Mnoge žene osjećaju grčeve i prije menstruacije, kao dio PMS-a. U ovom se slučaju oni događaju jer se maternica priprema na svog ljuštenje površinskog sloja.

Nažalost, gotovo je nemoguće razlikovati ove grčeve te razaznati je li u pitanju PMS ili rana trudnoća. Ipak, razmislite osjećate li da su vaši grčevi ovaj mjesec možda ipak nekako drugačiji od uobičajenih.

6) Implantacijsko krvarenje

Implantacijsko krvarenje može ponekad zavesti žene na krivi trag.

Ono se može dogoditi prilikom implantacije oplođene jajne stanice u stijenku maternice između 6 do 10 dana od začeća. Nekim će se ženama to dogoditi u danima kad očekuju menstruaciju. Iako je implantacijsko krvarenje u pravilu slabije od menstrualnog, žene koje i inače nemaju obilno krvarenje ga lako mogu zamijeniti za mjesečnicu. Boja krvi može biti od svijetlocrvene do smeđe.

Sama implantacija može uzrokovati i grčeve. Stoga nije ni neobično da u rijetkim slučajevima dolazi do zabune.

No, ako je vaše krvarenje jednako kao i obično, najvjerojatnije nije riječ o implantacijskom krvarenju.

7) Učestalo mokrenje

Ovaj se simptom obično počne javljati tek nakon šestog tjedna trudnoće, no pojedine žene ga mogu doživjeti i ranije.

Česti odlasci do toaleta – i do nekoliko puta u sat vremena – jedan su od najčešćih znakova rane trudnoće. Do toga dolazi zbog hormonalnih promjena i povećanog protoka krvi kroz bubrege.

Ovaj se simptom rijetko javlja u PMS-u.

8) Neuobičajen umor

Mnoge se novopečene trudnice žale na neobjašnjiv umor.

Ako vam je iznenada teško ujutro ustati iz kreveta, pospani ste cijeli dan, a vaša uobičajena tjelovježba vam je nekako postala naporna – možda ste trudni! Zašto je to tako? Vaše tijelo troši mnogo energije da osigura dobre uvjete za razvoj djeteta. 

U PMS-u se također možete osjećati kao da usporavate, no trudnički umor je ipak drugačiji i intenzivniji

Umoru također mogu doprinijeti manjak sna, stres ili nekvalitetna prehrana pa imajte i to na umu.

 

 

9) Vrtoglavica i glavobolja

Hormonske promjene u ranoj trudnoći mogu uzrokovati glavobolje. Ovo ćete svakako primijetiti ako vas inače nikad ne boli glava. Ili, u slučaju da i inače s tim imate problema, možete primijetiti da se vaša glavobolja pogoršala. S vremenom se hormoni stabiliziraju pa bi i glavobolje treble nestati.

Također, u ranoj trudnoći dolazi do snižavanja razine šećera u krvi i krvnog tlaka trudnice. Osim što uzrokuju umor, ove promjene mogu dovesti i do iznenadne vrtoglavice.

 

Mislite da ste trudni – što napraviti?

Pročitale ste sve i sumnjate na trudnoću.

Što sad?

Svakako pričekajte menstruaciju! Prerano urađen test na trudnoću može dati lažno negativan rezultat. Stoga pričekajte pa ga uradite ako vam menstruacija kasni nekoliko dana. Ako je test pozitivan, naručite se na ginekološki pregled. Vaš će vas ginekolog pregledati i potvrditi ili isključiti vaše sumnje.

U slučaju negativnog rezultata, ponovite test za nekoliko dana. Ako je rezultat ponovno negativan, do trudnoće vjerojatno nije došlo. No, sad vam menstruacija već značajno kasni pa se svakako naručite kod ginekologa da otkrijete razlog.

U međuvremenu nastojte ostati mirni te se uključite u aktivnosti koje će vam skrenuti misli. 

Fem Point Poliklinika logo

Mi smo privatna specijalistička ginekološka ordinacija, čiji tim nastoji da svakoj pacijentici pružimo profesionalnu uslugu uz individualan i topao pristup.

Telefon
O Fem Point
Pravne informacije
Pronađite nas

Sveučilišna avenija 1
Rijeka

Pratite nas
Radno vrijeme

© Poliklinika Fem Point. Sva prava pridržana. Made by unbranded logo