Obilna menstruacija – kada je vrijeme za posjet liječniku?

18.01.2023by Fem Point

Obilna menstruacija ili menoragija jedan je od najčešćih razloga zbog kojih žene dolaze u ginekološku ordinaciju. Onima koji to nisu osobno doživjeli, ovo možda ne djeluje kao veliki problem. Međutim, činjenica je da preobilne menstruacije zaista mogu umanjiti kvalitetu života i ometati svakodnevne aktivnosti. Pored toga, abnormalno krvarenje često je znak ozbiljnijeg zdravstvenog problema pa je svakako dobra ideja zatražiti podršku liječnika.

No, kako ćete znati radi li se o abnormalnom krvarenju ili je ipak sve u redu?

U nastavku saznajte što je za menstruaciju uobičajeno, a što nije, koji su mogući uzroci menoragije te kada potražiti pomoć liječnika.

Kako izgleda uobičajena menstruacija?

Prvo malo biologije – nije na odmet ponoviti osnove!

Menstruacija je početak vašeg menstrualnog ciklusa i kao takva je dio jednog složenog biološkog procesa. Podložna je utjecaju cijelog niza endokrinih žlijezda te ovisi o njihovom pravilnom funkcioniranju. Hipotalamus i hipofiza – žlijezde koje se nalaze u lubanji – šalju signale jajnicima koji su odgovorni za lučenje estrogena i progesterona. Upravo su to ženski spolni hormoni o kojima ovisi zdravlje našeg reproduktivnog sustava.

Bilo kakav poremećaj u djelovanju navedenih žlijezda može dovesti do abnormalnosti u menstrualnom ciklusu i samoj menstruaciji.

Kad smo potpuno zdrave, naša se maternica svaki mjesec iznova priprema za primitak oplođene jajne stanice. Njena se stijenka pritom zadebljava i puni krvlju kako bi mogla podržati novi život. Kad oplodnja izostane, počinje ljuštenje stijenke maternice. Suvišno se tkivo (endometrij) iz tijela izbacuje putem menstruacije. Pored toga, mjesečno krvarenje sadrži još krv te sluznicu vrata maternice i rodnice.

Uredan menstrualni ciklus je onaj u kojem je došlo do ovulacije. U prosjeku traje 28 dana, no sve između 21 i 35 dana se također smatra normalnim. Također, prosječno trajanje menstrualnog krvarenja je 6 dana, Tu je važno da poznajete svoj ciklus te da budete svjesne što je normalno za vas. Ako vam je mjesečnica godinama dolazila svakih 25 dana i trajala 4 dana, onda je to normalno za vas. 

Količina krvi koju žena izgubi tijekom menstruacije razlikuje se od žene do žene. No, obično se radi tek o 2 do 3 žličice krvi (30-40ml). U praksi to djeluje kao mnogo više! Zato je umjesto praćenja same količine krvi mnogo bolje pratiti učestalost potrebe da se promijeni uložak.

Što je zapravo obilna menstruacija ili menoragija?

Menoragija je obilno i/ili produljeno menstrualno krvarenje koje se pojavljuje više od 6 mjeseci. To u pravilu znači da se krvarenjem gubi više od 80ml krvi te da traje više od 7 dana. S njim se suočava između 9% do 14% žena.

Nije neobično da vam, uslijed velikog stresa i sličnih prolaznih faktora, mjesečnica ponekad bude obilnija od uobičajenog. Ako se uskoro sve vrati u uobičajeno stanje, a obilnije krvarenje vam nije bilo zapreka za svakodnevni život, onda se vjerojatno ne radi o menoragiji. No, ako se već neko vrijeme borite s velikim količinama krvi ili vam pak krvarenje danima ne prestaje, potrebno je situaciju shvatiti ozbiljnije i pronaći uzrok vaše menoragije.

Menoragiju mogu pratiti i bolni grčevi (dismenoreja) te ugrušci. Menstrualna se krv u uobičajenim uvjetima ne zgrušava. No, zbog obilnog krvarenja nema dovoljno vremena da na krv djeluju prirodne tvari koje sprječavaju zgrušavanje. Ugrušci su kod menoragije česta pojava te sami po sebi nisu razlog za zabrinutost.

Važno je znati da je obilna menstruacija češća pojava u određenim životnim razdobljima: adolescenciji i predmenopauzi.

Kako prepoznati menoragiju?

Evo kako izgleda obilna menstruacija tj. menoragija zbog koje treba potražiti savjet liječnika:

 • bolni grčevi
 • krvni ugrušci
 • simptomi anemije (umor, iscrpljenost)
 • učestalo mijenjanje uložaka (svakih 1 do 2 sata)
 • niti jedan uložak vam ne može izdržati cijelu noć
 • obilnost krvarenja vas sprječava u svakodnevnim aktivnostima

Ako ste se prepoznali u ovim simptomima, svakako se obratite svom ginekologu kako biste pronašli uzrok i započeli liječenje. Život ne mora tako izgledati.

Mogući uzroci obilnih menstruacija

Uzroci obilnih menstruacija mogu biti razni te je potrebno uzeti detaljnu anamnezu pacijentice.

 • Hormonska neravnoteža – bilo kakav poremećaj u funkcioniranju endokrinih žlijezda koje upravljaju menstrualnim ciklusom može dovesti do pretjeranog zadebljanja stijenke maternice što vodi do obilnih krvarenja.
 • Miomi – ovi benigni tumori, iako nisu smrtonosni, mogu uzrokovati krvarenje koje je teže ili dulje od uobičajenog
 • Izostanak ovulacije (anovulacija) – bez ovulacije, tijelo neće proizvesti hormon progesteron koji je nužna protuteža estrogenu. Zbog pretjeranog djelovanja estrogena, stijenka maternice može pretjerano zadebljati i tako dovesti do vrlo obilnih menstruacija
 • Polipi – dobroćudne izrasline na sluznici maternice mogu izazvati pretjerano krvarenje
 • PCOS (policistični jajnici) – ova dijagnoza često vodi do izostanka ovulacije
 • Patološka trudnoća – primarno se misli na izvanmaterničnu trudnoću ili spontani pobačaj. Obilno menstrualno krvarenje je česta komplikacija, no u ovom je slučaju jako krvarenje jednokratno.
 • Adenomioza – oblik endometrioze u kojem dolazi do invazije endometrija u mišićni dio maternice. Češća je kod sredovječnih žena koje su rodile mnogo djece.
 • Visoka razina prostaglandina – prirodno prisutne tvari koje doprinose širenju krvnih žila i potiču kontrakcije maternice. U prekomjernim količinama mogu potaknuti obilnu menstruaciju.
 • Lijekovi – obilno krvarenje može biti nuspojava nekih lijekova
 • Oralna kontracepcija – žene koje uzimaju pilule mogu imati povremene menoragije
 • Intrauterini uložak (spirala) – bakrena spirala može povećati gubitak krvi tijekom menstruacije i pogoršati vam bolove (dismenoreju)
 • Drugi zdravstveni problemi –  mnogi medicinski poremećaji mogu utjecati na obilna menstrualna krvarenja, poput infekcije zdjelice, poremećaja štitnjače, sistemskog lupus, dijabetesa, karcinoma itd.

Adolescentna menoragija

Nepravilnosti u menstrualnom ciklusu adolescentica su uobičajene. Njihovo je tijelo još u razvoju te fiziološko sazrijevanje još traje. U tom je smislu razumno očekivati da mjesečnice neće biti sasvim redovite te da samo krvarenje ponekad traje duže ili postane obilnije.

Međutim, ukoliko su takve abnormalnosti dugotrajne, dobra je ideja potražiti savjet liječnika.

Jedan od uzroka vrlo obilnih mjesečnica kod mladih djevojaka je izostanak ovulacije. Dugoročno povišena razina estrogena može previše zadebljati sluznicu maternice pa će samim time i menstruacija biti vrlo obilna. Pored ovakve neravnoteže spolnih hormona, drugi uzroci mogu biti sindrom policističnih jajnika (PCOS), nagli gubitak ili dobitak tjelesne mase, prekomjerna tjelovježba, stres, poremećaji prehrane ili štitne žlijezde.

Također, poremećaji u zgrušavanju krvi mogu biti uzrok obilnog krvarenja u značajnom broju slučajeva.

Perimenopazualna menoragija

U razdoblju perimenopauze počinje dolaziti do izostanka ovulacije. Upravo je to najčešći uzrok menoragije kod žena sredovječne dobi.

Međutim, kod žena ove dobi sve su učestaliji i drugi uzroci. Sindrom policističnih jajnika (PCOS), hiperplazija te polipi i druge dobroćudne tvorbe. U rijetkim slučajevima može se raditi i o raku. 

Postavljanje dijagnoze

Pacijentici koja se žali na obilna menstrualna krvarenja liječnik će na pregledu postaviti brojna pitanja kako bi suzio izbor mogućih uzroka.

To uključuje uzimanje osnovnih podataka o dobi, težini, rađanjima i postojećim dijagnozama. Liječnika će zanimati detalji krvarenja (koliko uložaka se koristi, postoje li ugrušci i sl.) Svakako će biti potrebno isključiti trudnoću jer je ona u mladih i zdravih žena najčešći uzrok krvarenja. Mogu uslijediti pitanja o korištenju kontracepcije i drugih lijekova.

Nakon uvodnog dijela slijedi ginekološki pregled, PAPA test, a vjerojatno i uzimanje kompletne krvne slike. Ovisno o situaciji, mogu se učiniti i detaljnije laboratorijske pretrage, uključujući i ultrazvuk te potencijalno i biopsiju sluznice maternice. No, o tome će odlučiti vaš liječnik.

Kako zaustaviti obilne menstruacije?

Metoda liječenja menoragije ovisit će o obilnosti i uzroku krvarenja te dobi i reprodukcijskim planovima pacijentice.

Najčešće se koriste hormonski načini liječenja. To može uključivati oralne kontraceptive (pilule), hormonsku nadomjesnu terapiju ili intrauterini uložak (spiralu). Sve tri metode mogu značajno smanjiti krvarenja!

Vrlo često je potrebno prepisati preparat koji će nadomjestiti željezo izgubljeno obilnim krvarenjem.

No, ponekad medikamentna terapija ne postiže željeni učinak. U tom se slučaju mogu izvesti kirurški postupci (npr. kiretaža ili histeroskopija). Ženama koje znaju da više ne žele rađati, a uzrok obilnih menstruacija je nešto ozbiljniji, može se preporučiti histerektomija, odnosno kirurško uklanjanje maternice.

Pored medicinskih rješenja, mnoge si žene mogu pomoći tako da porade na svom načinu življenja. Zdrava i raznolika prehrana, redovita tjelesna aktivnost i manje stresa – sve ovo itekako može pomoći u normaliziranju hormonske neravnoteže. A samim time i smanjiti obilnost vaše menstruacije!

Kada zatražiti liječničku pomoć?

Ako:

 • u danu potrošite gotovo cijeli paket uložaka
 • u krvi nalazite ugruške
 • uvijek spavate na ručniku jer vam krv procuri što god da stavite
 • ne možete obaviti svoje svakodnevne obaveze
 • odgađate planove zbog mjesečnice
 • krvarite mnogo duže nego inače
 • sve ovo doživljavate iz mjeseca u mjesec

vrijeme je za posjet liječniku.

Život ne mora tako izgledati.

 

Naručite se na ginekološki pregled i pronađite rješenje uz liječničku podršku.

Fem Point Poliklinika logo

Mi smo privatna specijalistička ginekološka ordinacija, čiji tim nastoji da svakoj pacijentici pružimo profesionalnu uslugu uz individualan i topao pristup.

Telefon
O Fem Point
Pravne informacije
Pronađite nas

Sveučilišna avenija 1
Rijeka

Pratite nas
Radno vrijeme

© Poliklinika Fem Point. Sva prava pridržana. Made by unbranded logo