Laser

Danas laser sve više zamjenjuje klasični kirurški pristup kao i hormonsku terapiju ukoliko pacijentica nije kandidat za istu.

Veliki broj žena se još uvijek ne osjeća ugodno otvoreno govoriti o vlastitim intimnim problemima, čak ni pri posjeti ginekologu. Raširena je ideja da se radi o prirodnim i normalnim pojavama koje se u žena javljaju s godinama ili nakon poroda što nije istina. Bježanje mokraće, suhoća i vulnerabilnost sluznice rodnice, svrbež ili pečenje u predjelu spolovila, nezadovoljstvo kvalitetom odnosa ili estetskom slikom vlastitog tijela, samo su neki od takvih problema. To su stanja koja su doduše neopasna po život i zdravlje žene, no koja žene ometaju svakodnevno u radu i dnevnim funkcijama te umanjuju osjećaj zadovoljstva. Takvi problemi postaju dijelom njihove svakodnevnice, oblikujući njihove navike i ponašanje. Nerijetko dovode i do pojave nesigurnosti, depresije i nezadovoljstva slikom vlastitog tijela. Brojni su načini liječenja ovakvih problema, no često su neugodni i frustrirajuće nedjelotvorni.

Laserska fototerapija

Laserska fototerapija revolucionarni je način liječenja ginekoloških problema u rasponu od estetsko-korektivnih zahvata do poteškoća sa zadržavanjem mokraće. Laser danas sve više zamjenjuje klasični kirurški pristup kao i hormonsku terapiju ukoliko pacijentica nije kandidat za istu.

Prvotni laseri u koji su se koristili u ginekologiji (CO2 laseri), su svoj učinak ostvarivali isključivo ablativno reparatornim učinkom, odnosno stvaranjem velikog broja mikroskopskih ozljeda epitela rodnice i ožiljkastim cijeljenjem istih. Takav oblik terapije nosio je veći rizik od pojave brojnih neželjenih posljedica poput ožiljkastih suženja rodnice, upala, dugotrajne bolnosti i sl.

U Poliklinici Fem point koristi se najnovija generacija Er-yag lasera sa patentiranim Smooth načinom rada pri čemu se učinak ostvaruje isključivo djelujući direktno na kolagen u stijenci rodnice.

Nakon ginekološkog pregleda, u rodnicu se postavlja prozirni uložak koz koji se laser direktno emitira u rodnicu. Laserska se energija apsorbira u tkivu, bez oštećenja površinskog epitela, pri čemu se lokalno u stijenci rodnice oslobađa toplina. Toplinska energija potiče prokrvljenost te aktivira stanice fibroblaste na stvaranje novog i reorganizaciju postojećeg kolagena. Pulziranjem lasera u kratkim intervalima, toplinska energija u tkivu se odašilje sve dublje u stijenku rodnice što dovod do zadebljavanja stijenke, povećanja čvrstoće i elastičnosti rodnice te zadebljavanja epitela rodnice i stidnice.

Postiže se korekcija relaksacije vaginalne stijenke (podmlađivanje rodnice), povećava se kvaliteta vezivnog aparata koji djeluju u kontroli mokrenje i održavanju anatomskog položaja zdjeličnih organa u žene, a zadebljavanjem epitela rodnice i stidnice ostvaruje se učinak kao kod lokalne hormonske terapije.

Tretman traje dvadesetak minuta i pritom pacijentica osjeća tek blagi osjećaj grijanja dok boli nema. Po završetku terapije nije potrebno mirovanje te se može nastaviti sa svakodnevnim aktivnostima uz pridržavanje uputa. Ovisno o problematici, terapija se provodi kroz 2-4 tretmana nakon čega se postignuti učinak održava dalje na godišnjoj razini.

Postoje četiri različita protokola koji su osmišljeni za najučinkovitije liječenje pojedinačnih ginekoloških problema: bježanje mokraće, spuštene maternica, vaginalne relaksacije te stanjenje i suhoća sluznice. Rezultat je prestanak nevoljnog bježanja mokraće ili značajno poboljšanje kontrole mokrenja, odličan estetski učinak kod spuštenog mokraćnog mjehura te kod sindroma relaksacije vaginalne stijenke te suhoće i stanjenja vaginalne sluznice poboljšanje kvalitete odnosa kod oba opartnera te orgazma kod žene.

Terapija se može posve sigurno provesti i nakon prethodnih kirurških zahvata liječenja urinarne inkontinencije te kod pacijentica liječenih od malignih bolesti maternice, jajnika ili dojke. Kod pacijentica sa spuštenom maternicom i/ili mokraćnim mjehurom laserski tretman se može provesti kao metoda liječenja ali i kao priprema za kirurški zahvat.

Učinkovitost laserske fototerapije dokazana je brojnim studijama a zadovoljstvo i suradljivost pacijentica uvelike nadmašuje druge načine liječenja. Obratite nam se s povjerenjem radi detaljnijih informacija te rezervacije Vašeg termina.

Kontaktirajte nas

Nazovite nas
mob. +385 95 351 2 351
tel. +385 51 627 694
E-mail
info@fempoint.eu

Rezervirajte termin

Rezervirajte termin u Poliklinici Fem Point, jednostavno ispunite obrazac u nastavku i mi ćemo vas kontaktirati.

Fem Point Poliklinika logo

Mi smo privatna specijalistička ginekološka ordinacija, čiji tim nastoji da svakoj pacijentici pružimo profesionalnu uslugu uz individualan i topao pristup.

Telefon
O Fem Point
Pravne informacije
Pronađite nas

Sveučilišna avenija 1
Rijeka

Pratite nas
Radno vrijeme

© Poliklinika Fem Point. Sva prava pridržana. Made by unbranded logo