Sumnjate na rak dojke? Doznajte više o ovoj bolesti, njenim simptomima i liječenju

03.03.2023by Fem Point

Rak dojke ili karcinom dojke je zloćudna bolest koja se razvija u tkivu dojke, a najčešći je tip raka kod žena te najviše zahvaća žene između 60 i 75 godina. Prema izvješću HZJZ-a, rak dojke je također i najčešće dijagnosticirana zloćudna bolest na razini Europske Unije. Ona nastaje kad dođe do promjena u normalnim žljezdanim stanicama koje počnu nekontrolirano rasti i uništavati okolno tkivo. S vremenom se ovakve zloćudne stanice mogu proširiti i na druge dijelove tijela – u tom slučaju već pričamo o metastazama.

Iako statistike o raku dojke mogu zvučati zaista pesimistično, činjenica je da su metode ranog otkrivanja ove bolesti s godinama postale vrlo učinkovite. A rana detekcija znači i veće mogućnosti za izlječenje!

Stoga, ukoliko sumnjate na rak dojke, ali još nemate dijagnozu – nastojte ne paničariti. Znanje je moć, a u ovom ćete blogu saznati sve osnovne informacije o simptomima, dijagnozi i liječenju ove bolest.

 

Rak dojke: simptomi koje ne smijete ignorirati

Simptomi raka dojke mogu varirati od osobe do osobe, ali neki od najčešćih simptoma uključuju:

 • Kvržica u dojci ili pazušnoj regiji. Ovo je najčešći simptom raka dojke. Najčešće su bezbolne, ali mogu biti i mekane i okrugle. Mogu se pojaviti u jednoj ili obje dojke.
 • Promjene u veličini ili obliku dojke. Rak dojke može izmijeniti uobičajen oblik vaših dojki ili izazvati oticanje.
 • Promjene u izgledu dojke. Crvenilo, zadebljanje kože, ispupčenje ili uvlačenje bradavice, koža koja izgleda poput narančine kore crvenilo i slično.
 • Iscjedak iz bradavice. Rak dojke može uzrokovati ispuštanje tekućine iz bradavice, koja može biti krvava ili prozirna.
 • Bol u dojci. Rak dojke može uzrokovati bol u dojci, ali to nije uvijek slučaj.
 • Uvećani limfni čvorovi u pazuhu ili oko ključne kosti

Važno je napomenuti da navedeni simptomi ne moraju nužno ukazivati na rak dojke, ali ako primijetite bilo koji od ovih simptoma, obratite se svom liječniku radi daljnjeg testiranja i pregleda. Imajte na umu da se dijagnoza ne može postaviti samo na temelju simptoma! Rano otkrivanje raka dojke može značajno povećati izglede za uspješno liječenje i preživljavanje. Stoga je važno redovito provoditi samopregled dojki, kao i redovite preglede kod svog liječnika.

 

Koji su rizični čimbenici koji povećavaju vjerojatnost oboljenja?

Unatoč napretku znanosti i medicine, zasad još uvijek ne znamo točan uzrok raka dojke. Međutim,  postoje neki faktori koji mogu povećati rizik od razvoja ove bolesti. Neki od tih faktora su:

 • Starija životna dob. Rizik od raka dojke raste s godinama – većina žena koje obolijevaju od raka dojke starije su od 50 godina.
 • Obiteljska anamneza. Žene koje u obitelji imaju rak dojke, osobito kod bliskih srodnika poput majke, sestre ili kćeri, imaju dva do tri puta veći rizik od razvoja raka dojke.
 • Genetske mutacije. Mutacije u genima BRCA1 i BRCA2 obično povećavaju rizik od oboljenja od raka dojka u nekom trenutku tijekom života.
 • Ranije liječenje radioterapijom. Žene koje su bile izložene radioterapiji u području prsa prije 30. godine života imaju povećan rizik od raka dojke.
 • Hormonska neravnoteža. Žene s povećanom izloženošću estrogenima i progesteronu imaju veći rizik od raka dojke. Ovo se može dogoditi kod žena koje su imale raniju izloženost hormonima zbog rane menarhe (početka menstruacije), kasne menopauze, uzimanja hormonske nadomjesne terapije, hormonalne kontracepcije i sl.
 • Pretilost i sjedilački način života. Pretilost može povećati rizik od raka dojke, posebno nakon menopauze.
 • Konzumiranje alkohola. Redovito konzumiranje alkohola može povećati rizik od raka dojke.

Ovi faktori povećavaju rizik od razvoja raka dojke, ali čak i ako ste se pronašli u nekoliko njih. to i dalje nije garancija da ćete zaista oboljeti od raka dojke. S druge strane, neke žene koje razviju rak dojke nemaju niti jedan od ovih faktora rizika. Svejedno, isplati se izgraditi dobre životne navike kako biste smanjili rizik od oboljenja.

 

Postavljanje dijagnoze

Postojanje simptoma ne garantira postojanje raka dojke. Dijagnozu raka dojke može postaviti isključivo liječnik i to na temelju takozvane trostruke procjene koju čine:

 1. Klinički tj. fizički pregled dojke. Vaš će vam liječnik uzeti anamnezu i pregledati vaše dojke i pazuhe kako bi potražio bilo kakve kvrge, izbočine ili druge nepravilnosti.
 2. Radiološka dijagnostička obrada. To može uključivati mamografiju, ultrazvuk i magnetsku rezonancu (MR) dojki. Ova se vrsta pregleda koristi radi detekcije promjena koje se fizičkim pregledom ne mogu otkriti.
 3. Patohistološka analiza ili biopsija. Ovo je postupak u kojem se uzima uzorak tkiva iz sumnjivog područja u dojci i ispituje pod mikroskopom. Dijagnoza se sa sigurnošću može postaviti samo ako je potvrđena ovim postupkom.

Ukoliko se dijagnosticira rak dojke, možda će se provesti dodatna testiranja kako bi se utvrdilo koliko se rak proširio i u kojoj je fazi. To može uključivati ​​CT, MRI i PET skeniranje. Vaš liječnik vas također može poslati na vađenje krvi kako bi se procijenile razine hormona i drugih tvari u krvi.

U Hrvatskoj postoji nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke. Sve žene u dobi od 50 do 69 godina mogu besplatno obaviti mamografski pregled dojke jednom u dvije godine. Ova pretraga može otkriti bolest u vrlo ranom stadiju, čak i prije pojave simptoma. Rano otkrivanje raka dojke znatno povećava mogućnost za izlječenje, stoga se nemojte bojati otići na preventivni pregled – on vam doslovce može spasiti život!

 

Kako se provodi liječenje raka dojke?

Liječenje raka dojke ovisit će o vrsti i stadiju raka, dobi i zdravstvenom stanju osobe te osobnim preferencijama pacijenta i procjeni liječnika. Glavne metode liječenja ove bolesti su sljedeće:

 • Kirurška intervencija. Uklanjanje zahvaćenog tkiva i/ili dojke je često prva linija liječenja. Kirurgija se obično koristi za uklanjanje zloćudnih tumora, a može uključivati lumpektomiju (uklanjanje samo tumora) ili mastektomiju (uklanjanje cijele dojke). 
 • Radioterapija. Zračenje se koristi nakon operacije kako bi se uništile preostale stanice raka koje su ostale u dojci. Također se može koristiti prije operacije za smanjenje veličine tumora.
 • Kemoterapija. Lijekovi se koriste za ubijanje stanica raka koje su se proširile izvan dojke u druge dijelove tijela. Kemoterapija se često koristi u kombinaciji s drugim metodama liječenja, a poželjno je dati i terapiju koja će pomoći sa popratnim simptomima liječenja.
 • Hormonalna terapija. Koristi se za sprječavanje rasta stanica raka koje su osjetljive na hormone. Hormonalna terapija obično uključuje uzimanje lijekova ili hormonske blokere.
 • Imunoterapija. Koristi se za poticanje imunološkog sustava da prepozna i uništi stanice raka. Ova metoda se obično koristi u kasnijim stadijima raka dojke.

Važno je napomenuti da su ove metode često korištene u kombinaciji, ovisno o stadiju raka dojke i individualnim okolnostima pacijenta.

Ovisno o stadiju raka dojke u trenutku dijagnoze, mijenjaju se i šanse za izlječenje. Petogodišnje preživljenje raka otkrivenog u I. stadiju je 98%, u II. 90%, u III. je 70 % dok je u IV. šansa za preživljavanje svega 25%. Upravo je zato rana detekcija izrazito važna! Oko 80% pacijentica kojima je ova bolest otkrivena u ranom stadiju poživi 15 i više godina nakon liječenja.

 

Postoji li još neki način da si pomognem ako imam rak dojke?

Važno je reći da ne postoji dokazana alternativa medicinskom liječenju ove bolesti. Međutim, pojedini se alternativni pristupi mogu koristiti kao dopuna konvencionalnom medicinskom pristupu, ali ne bi se trebali koristiti umjesto njega.

Mnogi pacijenti mogu pronaći olakšanje koristeći neke od sljedećih metoda i tako ostvariti veću kvalitetu života.

Biljne terapije poput čajeva i dodataka prehrani mogu pomoći u olakšavanju pojedinih nuspojava liječenja, ali svakako treba biti oprezan jer mogu imati interakcije s lijekovima. Prije nego što se odlučite za primjenu neke od biljnih opcija, obavezno se posavjetujte s liječnikom kako biste bili sigurni da si nećete učiniti medvjeđu uslugu.

Akupunktura je tradicionalna kineska terapija koja koristi sitne iglice koje se umeću u kožu na određenim točkama kako bi se ublažili pojedini simptomi i nuspojave liječenja. Postupak je bezbolan i dok nekima pomaže, drugi će reći da nisu osjetili nikakvu korist. 

U borbi protiv stresa koji često dolazi s ovako ozbiljnom bolesti, mnogima pomažu meditacija, tehnike dubokog disanja i joga. Ove tehnike opuštanja mogu pomoći u smanjenju stresa, tjeskobe i depresije, što može poboljšati kvalitetu života pacijenta.

Masaža je još jedna opcija koja vam može pomoći. Iskusan terapeutski dodir može poboljšati cirkulaciju, smanjiti stres i potaknuti oporavak.

 

Naručite se na pregled i spavajte mirno

 

Redovito provjeravajte svoje dojke i idite na redovite preglede dojki počevši od 40. godine života, a osobito nakon navršene 50. godine! Rano otkrivanje raka dojke značajno povećava izglede za uspješno liječenje i doslovce spašava živote.

Ukoliko ste samopregledom dojke otkrili sumnjivu kvržicu, najbolje se naručiti na pregled kod vašeg ginekologa i zatražiti stručno mišljenje. Kvržice u dojci su relativno česta pojava i nipošto se ne mora raditi o raku dojke. Stoga, naručite se na pregled već danas i saznajte na čemu ste.

U najboljem slučaju ćete otkriti da ste se uzalud brinuli, a u najgorem je ipak važno s liječenjem početi što prije.

Fem Point Poliklinika logo

Mi smo privatna specijalistička ginekološka ordinacija, čiji tim nastoji da svakoj pacijentici pružimo profesionalnu uslugu uz individualan i topao pristup.

Telefon
O Fem Point
Pravne informacije
Pronađite nas

Sveučilišna avenija 1
Rijeka

Pratite nas
Radno vrijeme

© Poliklinika Fem Point. Sva prava pridržana. Made by unbranded logo