Što izbjegavati u trudnoći?

19.01.2022by Fem Point

Navike koje bi trebalo promijeniti

Prije nego što žena postane majka prati je intenzivan period od 9 mjeseci unutar kojeg život budućeg djeteta ovisi o njezinom tijelu. Za mnoge jedan od najljepših perioda života, obilježen je različitim promjenama u ženskom tijelu, ali i pojačanom osjetljivošću na neke vanjske utjecaje.

Osim već dobro utvrđene činjenice o štetnosti konzumacije alkohola, droge ili pušenja tijekom trudnoće i posljedica koje ono ostavlja na plod, postoje još neke navike na koje treba obratiti pozornost.

Iako je svaka trudnoća drugačija i individualna te ovisi o brojnim zdravstvenim faktorima žene, postoje neke navike koje bi svakako bilo sigurnije promijeniti. Ako ste i Vi buduća majka ili to planirate postati, u nastavku pronađite par smjernica oko toga što izbjegavati u trudnoći.

Smijem li piti kavu u trudnoći?

Kavu ne trebate izbjegavati u trudnoći, ali svakako smanjite udio kofeina na količine ispod 300mg dnevno. Za usporedbu, jedna šalica instant kave sadrži 100mg kofeina, a filter kave 140 mg kofeina. Ne zaboravite da kofein možemo pronaći i u nekim čajevima (do 70mg po šalici), coca coli i čokoladi.

Trudnica drži šalicu i gleda trbuh

 

Smijem li raditi tijekom trudnoće?

Prije same trudnoće svakako je korisno savjetovati se s vašim liječnikom i poslodavcem ukoliko smatrate da radno mjesto može biti štetno za vaš stadij ili vaše nerođeno dijete. Prekid rada već na samom početku trudnoće najčešće se savjetuje ako radite sa sirovim mesom, ribom ili životinjama koje mogu prenijeti listeriju i toksoplazmu. Savjetuje se i u slučajevima gdje ste izloženi određenim kemikalijama, radijaciji i slično.

Ukoliko ste zdravstveni djelatnik i postoji mogućnost za susretom s hepatitisom B, svakako biste trebali osigurati imunitet zbog mogućnosti prenošenja ovog virusa na plod.

U svakom slučaju, gore navedeni slučajevi su samo grubi primjer radnih mjesta koja mogu predstavljati određenu opasnost. Svakako se savjetujte sa svojim poslodavcem i liječnikom prije ili već u ranom stadiju trudnoće oko mogućih potrebnih izmjena radnog okruženja.

Je li sigurno vježbati u trudnoći?

Tjelovježba je preporučljiva u trudnoći, ali svakako se posavjetujte sa svojim liječnikom oko sportova koje birate u svojoj rekreaciji. Postoje brojne tjelovježbe koje su preporučljive upravo trudnicama i koje pozitivno utječu na čitav period trudnoće. Ne zaboravite kako je svaka trudnoća individualna i možda će vas liječnik uputiti na manji intenzitet vježbanja ukoliko je on potreban.

Žena vježba u prostoriji

Intimni život

Ukoliko vas doktor ne savjetuje suprotno, sigurno je zadržati intimni život tijekom trudnoće. Ginekolog vam može preporučiti suprotno u slučajevima kada je tijekom trudnoće došlo do težih krvarenja ili ukoliko vam vodenjak pukne jer je narušena zaštitna barijera.

U kasnijoj trudnoći, intimni život i orgazam mogu izazvati Braxton-Hicksove kontrakcije. Iako mogu biti neugodne i nakratko učiniti osjet vašeg trbuha tvrđim, najčešće prođu unutar nekoliko minuta i ne predstavljaju opasnost za vas niti za dijete.

Smijem li putovati tijekom trudnoće?

Generalno je sigurno putovati tijekom trudnoće, ali svakako uzmite u obzir modifikacije koje će vaše putovanje učiniti udobnijim. Primjerice zaštitni pojas u automobilu koji je prilagođen trudnici ili namještanje istog iznad i ispod  trbuha, a ne preko.

Također, neke aviokompanije vam neće dozvoliti putovanja tijekom višeg stadija trudnoće s obzirom da prostor aviona nije prilagođen porodu ukoliko on urani.

Imajte na umu i destinacije na koje putujete. Preporuka je izbjegavati u trudnoći lokacije u kojima je veća prisutnost malarije ili zika virusa.

U izazovnom razdoblju pandemije, svakako vodite računa o situaciji zemlje koju planirate posjetiti. Ukoliko nije potrebno, izbjegavajte izlagati se riziku.

Trudnica sjedi na krevetu i grli trbuh

Kontakt sa životinjama

Tijekom trudnoće nema nekih generalnih smjernica za izbjegavanje životinja, međutim svakako se preporučuje pojačana higijena nakon kontakta.

Ukoliko prisustvujete kotu ili ste u kontaktu s mladunčadi nekih životinja (primjerice ovaca), povećavate svoje šanse za infekcijom listeriozom ili toksoplazmozom.

Tijekom trudnoće, „posao“ čišćenja mačjeg pijeska također biste trebali prepustiti nekom drugom zbog izlaganja većem broju bakterija koje u vašem stadiju mogu biti opasne.

Iako ovo nije potpuna lista navika koje biste trebali izbjegavati u trudnoći, može vam pružiti primjer situacija kojima biste trebali pružiti dodatnu pozornost. Svakako vas savjetujemo da se prije ili tijekom trudnoće posavjetujete sa svojim liječnikom i ginekologom oko promjena koje trebate unijeti u svoj život tijekom ovog intenzivnog razdoblja.

Kao što smo već naglasili, svaka trudnoća je individualna i nosi različite izazove kod različitih žena. Kako biste ovaj intenzivni period učinili što ugodnijim i što sigurnijim za vas i vaše buduće dijete, informiranje oko vaših životnih navika svakako može učiniti promjenu.

U Poliklinici Fem Point možete odabrati cjelokupni paket vođenja trudnoće po cijeni od 5000,00 kn. Zajedno ćemo se pobrinuti da u ovom periodu osigurate najbolje moguće uvjete za vas i vaše dijete.

Fem Point Poliklinika logo

Mi smo privatna specijalistička ginekološka ordinacija, čiji tim nastoji da svakoj pacijentici pružimo profesionalnu uslugu uz individualan i topao pristup.

Telefon
O Fem Point
Pravne informacije
Pronađite nas

Sveučilišna avenija 1
Rijeka

Pratite nas
Radno vrijeme

© Poliklinika Fem Point. Sva prava pridržana. Made by unbranded logo