Genitalni herpes: simptomi, širenje i liječenje

14.03.2023by Fem Point

Genitalni herpes je u 2022. zahvaćao oko 13% svjetske populacije između 15 i 49 godina, prema navodima Svjetske zdravstvene organizacije. To ga čini jednom od najčešćih spolno prenosivih bolesti! Zaraza ovim virusom može biti nevjerojatno neugodna, ali jednako tako može proći i potpuno nezapaženo. Ako sumnjate na zarazu, u ovom ćete blogu pronaći sve važne informacije o tome kako se prenosi, koji su simptomi, može li se izliječiti i kako zaštititi sebe i druge od širenja.

 

Što je genitalni herpes i kako se prenosi?

Genitalni herpes je virusna infekcija koja se obično prenosi spolnim putem. Uzrokuje ga virus herpes simplex tipa 2 (HSV-2), no ponekad se genitalni herpes također može pojaviti zbog infekcije virusom herpes simplex tipa 1 (HSV-1), koji obično uzrokuje infekciju usnica.

Ovaj virus zapravo uzrokuje kroničnu infekciju. To znači da on zauvijek ostaje u vašem organizmu! Nakon primarne infekcije, koja mnogima može biti zaista neugodna, on se povlači i miruje sve dok se ponovno ne stvore idealni uvjeti za ponovnu infekciju. Taj herpes ponovno izbija, odnosno, ulazi u aktivnu fazu obilježenu simptomima.

Osobe koje su pod jakim stresom i kojima je narušen imunitet mogu se boriti s učestalim opetovanim infekcijama, dok će drugi aktivnu fazu herpesa možda doživjeti svega jednom ili dvaput u životu.

Ova se spolna bolest može prenijeti na nekoliko načina: spolnim odnosom (vaginalnim, analnim ili oralnim), direktnim kontaktom sa zaraženim područjem ili slinom. Također je moguće prenijeti virus na novorođenče tijekom porođaja u slučaju da majka ima aktivni herpes u vrijeme poroda.

Osobe koje imaju genitalni herpes mogu imati asimptomatske infekcije. To znači da ne pokazuju nikakve simptome, ali svejedno mogu prenijeti virus drugima. Stoga, ako znate da ste bili u seksualnom kontaktu s osobom zaraženom genitalnim herpesom, obavezno se testirajte – čak i ako nemate baš nikakve simptome!

 

Genitalni herpes – simptomi na koje trebate obratiti pažnju

Simptomi genitalnog herpesa mogu varirati od osobe do osobe, no najčešće se javljaju tek par dana nakon spolnog odnosa. Kod nekih osoba, simptomi mogu biti blagi ili čak nepostojeći, dok kod drugih mogu biti teški i bolni.

Na samom početku zaraze, mogli biste osjetiti nešto blaže simptome poput bolova, svrbeža, nelagode ili osipa, a moguć je i osjećaj zatezanja. Opasnost ove faze jest to što mnogi ove simptome neće shvatiti dovoljno ozbiljno, a već ovu bolest mogu prenijeti dalje! Nakon otprilike dva tjedna, slijedi druga, mnogo neugodnija faza.

Ovdje se zaražene osobe susreću s glavnom karakteristikom ove bolesti – pojavom mjehurića na genitalnom području, rektumu ili ustima. Ti mjehurići su obično bolni i neugodni, a njihovo pucanje ostavlje izrazito bolne ranice. Treba im deset do dvadeset dana da zacijele. Vjerujte nam, u ovom periodu možete zaboraviti na vožnju bicikla. Pored toga u ovoj fazi možete iskusiti i:

 • Bolno mokrenje ili peckanje
 • Povećana osjetljivost ili bolnost limfnih čvorova u preponama
 • Groznica ili povišena tjelesna temperatura
 • Umor i iscrpljenost
 • Bol tijekom spolnog odnosa
 • Bol u donjem dijelu trbuha

Svi koji su iskusili ove simptome znaju koliko neugodni i bolni mogu biti, osobito kad se razviju na osjetljivom genitalnom području. Osim što je bolan, ovaj je stadij bolesti ujedno i najzarazniji! Osim što biste trebali izbjegavati ikakav seksualan kontakt s drugima da ne širite zarazu, pripazite i na odjeću i ručnike koje koristite – osobito ako živite u kućanstvu s drugim osobama.

Nakon što se simptomi povuku, herpes ulazi u fazu mirovanja. Ovdje više niste zarazni.

 

Komplikacije koje genitalni herpes može uzrokovati

Ako se genitalni herpes ne liječi pravilno te ako je infekcija dugotrajna, kod zaraženih se osoba mogu razviti značajne komplikacije poput:

 • Povećan rizik od infekcije drugim spolnim bolestima poput HIV-a. Herpes može oštetiti tkivo na vašim genitalijama, što povećava rizik od zaraze ako dođete u kontakt s drugim spolnim bolestima.
 • Problemi tijekom trudnoće. Virus se može prenijeti na novorođenče tijekom poroda. To može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema za dijete, uključujući oštećenje mozga, sljepilo i smrt. Stoga ako znate da ste nekad u prošlosti imale genitalni herpes, svakako to napomenite liječniku koji vam vodi trudnoću.
 • Infekcija cerviksa (vrata maternice). Genitalni herpes može uzrokovati cervicitis tj.  upalu cerviksa koja može dovesti do bolnih i obilnih krvarenja.
 • Bolna ponavljajuća izbijanja. Genitalni herpes može uzrokovati bolna izbijanja koja se mogu javljati redovito i time smanjiti vašu kvalitetu života.
 • Infekcija mokraćnog sustava i rektuma. Herpes može zahvatiti mokraćnu cijev i mjehur te uzrokovati upalu rektuma i tako vam dodatno zakomplicirati život.
 • Bol i nelagoda tijekom spolnog odnosa. Genitalni će herpes negativno utjecati na kvalitetu života i seksualne odnose.

 

Upravo je zbog toga neophodno ići na redovite liječničke preglede, brinuti o svom zdravlju i činiti sve što je u vašoj moći da izbjegnete zarazu. 

 

Kako spriječiti zarazu i širenje virusa?

Iako znamo da je zaštita od genitalnog herpesa i drugih spolnih bolesti zadnja stvar o kojoj želite razmišljati tijekom savršenog dejta, postoje neke navike koje je dobro usvojiti. Tako ćete smanjiti rizik od zaraze!

Evo što možete učiniti:

 1. Inzistirajte na korištenju kondoma. Budući da stvaraju fizičku barijeru između vas i vašeg partnera, kondomi su vrlo učinkoviti u smanjenju rizika od zaraze genitalnim herpesom – osobito ako se koriste tijekom svakog spolnog odnosa. Međutim, kondomi ne pružaju potpunu zaštitu, jer se virus herpesa može prenijeti i dodirom s kožom koja nije pokrivena kondomom.
 2. Kad je herpes aktivan, preskočite seks. Genitalni se herpes najčešće prenosi tijekom izbijanja, kada su simptomi najizraženiji. Stoga prije samog odnosa svakako bacite oko na genitalno područje svog partnera ili partnerice. Ukoliko uočite vidljive simptome poput mjehurića, crvenila ili osipa, stanite dok još nije kasno.
 3. Rjeđe mijenjajte spolne partnere. Smanjenje broja spolnih partnera može smanjiti rizik od zaraze genitalnim herpesom.
 4. Idite na redovite liječničke preglede. Ako ste seksualno aktivni, važno je redovito posjećivati ​​svog liječnika radi pregleda i testiranja na spolno prenosive bolesti, čak i ako nemate simptome. To je osobito važno ako često mijenjate partnere. Također, rano otkrivanje zaraze znači da se na vrijeme možete početi liječiti.
 5. Nemojte dijeliti ručnike i donje rublje s drugima. Iako se ne događa često, spolne se bolesti mogu i ovako prenijeti. Održavajte dobru higijenu genitalne regije, kao i svih tkanina koje s njom dolaze u doticaj.
 6. Izgradite zdrave životne navike. Ako ste se već zarazili genitalnim herpesom, održavanje zdravog načina života će vam pomoći u održavanju imunološkog sustava snažnim. A to može smanjiti rizik od čestih izbijanja genitalnog herpesa.

Ukoliko već znate da ste zaraženi genitalnim herpesom, najviše što možete učiniti jest kontinuirano jačati svoj imunitet, redovito posjećivati svog ginekologa i inzistirati na odgovornom seksualnom ponašanju.

 

Dijagnoza i liječenje genitalnog herpesa

Dijagnozu genitalnog herpesa postavlja vaš ginekolog na temelju pregleda genitalnog područja, anamneze i urađenog testa na herpes virus. Na ginekološkom će pregledu liječnik pregledati genitalno područje kako bi utvrdio ima li rana, plikova ili drugih znakova tipičnih za genitalni herpes. Dijagnozu treba potvrditi uzimanjem brisa svježe ranice za vrijeme aktivne infekcije.

Važno je napomenuti da herpes može biti teško dijagnosticirati, osobito kada nema vidljivih simptoma.

Liječenje genitalnog herpesa obično uključuje antivirusne lijekove. Ovi lijekovi mogu skratiti trajanje i ozbiljnost simptoma te smanjiti rizik od prijenosa virusa drugima. Antivirusni lijekovi obično se propisuju u obliku tableta, kreme ili masti koje se nanose izravno na zahvaćeno područje.

Važno je napomenuti da antivirusni lijekovi ne mogu izliječiti genitalni herpes, već samo pomažu u smanjenju simptoma. Jednom kad uđe u vaš organizam, herpes tamo ostaje zauvijek. Samo je pitanje miruje li ili je u aktivnoj fazi. Iz tog je razloga vrlo važno slijediti upute svog liječnika o tome kako i koliko dugo uzimati lijekove te kako spriječiti širenje infekcije.

 

Kada se javiti liječniku?

Ako primijetite simptome genitalnog herpesa, što prije se javite svom liječniku. On ili ona može postaviti točnu dijagnozu i preporučiti odgovarajuću terapiju. Potičemo vas da se javite liječniku čak i ako nemate izražene simptome, ali znate ili sumnjate da ste imali spolni odnos sa zaraženom osobom. Rano otkrivanje i liječenje spolno prenosivih bolesti ključni su za sprječavanje daljnjeg širenja infekcije i sprječavanje komplikacija.

 • Ako već imate genitalni herpes, važno je redovito se konzultirati s liječnikom kako biste pratili stanje i provodili potrebne mjere opreza kako biste spriječili širenje virusa drugima.
Fem Point Poliklinika logo

Mi smo privatna specijalistička ginekološka ordinacija, čiji tim nastoji da svakoj pacijentici pružimo profesionalnu uslugu uz individualan i topao pristup.

Telefon
O Fem Point
Pravne informacije
Pronađite nas

Sveučilišna avenija 1
Rijeka

Pratite nas
Radno vrijeme

© Poliklinika Fem Point. Sva prava pridržana. Made by unbranded logo